tiistai 20. elokuuta 2013

Ihmissuhdedraamaa Saudi-Arabiasta ja 40-luvun Amerikasta: Rajaa Alsanea ja Julie Kibler

58. Rajaa Alsanea: Riadin tytöt ja 59. Julie Kibler: Matkalla kotiin

           

Saudiarabialainen nainen kirjoittaa Riadin tytöt -teoksessa yläluokkaisten nuorten naimattomien saudinaisten arkielämästä ja heidän välillä epätoivoa lähentelevästä miehenmetsästyksestään. Kiinnostavaa tarinassa on konteksti, kulttuurin kuvaus - tuskinpa koskaan lukisin mitään vastaavaa amerikkalaisten tai suomalaisten elämästä, koska en erityisemmin pidä tarinan tyylilajista, chick litistä. Kuplivan keveää kuvausta, joka ei kirjallisuutena ole kovin kummoista, mutta naisen asema ja elämä Saudi-Arabiassa kiinnostaa. Hömpän ystäville voi suositella.

Arvio: 2/5

Kiblerin Matkalla kotiin on helppolukuista ihmissuhdehömppää onnettomasta rakkaudesta. Kiinnostavaksi tämän tarinan taas tekee se, että kyseessä on rikkaan valkoisen tytön ja köyhän mustan pojan sopimaton suhde 1930- ja -40 -lukujen taitteessa, jolloin mustan ja valkoisen suhde oli laissa kielletty. Mukana kulkee nykyaika. Tarinan tyttö, sittemmin 90-vuotias vanhus, on menossa hautajaisiin nuoren mustan ystävänsä kanssa ja alkaa kertoa ystävälle tarinaansa. Nuorella naisella taas on omat ongelmansa.

Eniten tässäkin kiinnosti kulttuurinen konteksti, varsinkin nykyajan näkökulmasta. Elävätkö mustat ja valkoiset vielä edelleen Amerikoissa täysin erillään toisistaan? Onko yhä harvinaista, että musta- ja valkoihoinen ovat ystäviä? Ei kai sentään? Pitäisi ottaa selvää. Tuli hieman mieleen Piiat, joka on kuitenkin tätä taitavampi teos. Loppu oli minun makuuni liiankin siirappisen imelä, mutta ymmärrän jos se jollekulle nostaa tipan silmään ja palan kurkkuun.

Arvio: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti